Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

video:)

Napsugár, 2011.01.14 21:26

http://www.youtube.com/watch?v=uy02Zcf9hcE&NR=1

láttátok már ezt a videot?:) én most fedeztem fel magamnak, és bár egy árva mukkot sem értek angolul, mégis remekül szórakoztam rajta:) jó látni pl. Uthert nevetni :) Merlinről és Arthurról nem is beszélve:)

Morgana

Camriana, 2011.01.14 19:18

Most épp azon gondolkodtam, hogy milyen érdekes az, hogy mennyi kritikát kapott ebben az évadban a Morgana szál, külföldi fórumokon is sokan nehezményezték, hogy mennyire egydimenziós karakter lett, és már unalmassá vált a sok ármánykodása stb stb.. És tök érdekes, hogy mégis, itt a fórumon is a szavazásnál, és más külföldi fórumok értékeléseinél is pont azok a részek kapták a legmagasabb pontszámot és azok a legnépszerűbbek amelyek éppen Morgana ármánykodásaira erősítenek rá.. És személyes véleményem szerint is amúgy azok az epizódok a legjobbak az évadban amelyekben Morgana keveri a kását. :) Évadnyitók, évadzárók, a Kristálybarlangos, Fyrien kastélya, Queen of Hearts és jóindulattal talán még az Eye of the Phoenix-et is ide sorolnám. Szóval milyen érdekes, hogy a legtöbb kritikát kapott szál produkálta mégis a legjobb részeket..

Arthur

Napsugár, 2011.01.14 11:01

Judy!
amit írtál ("Arthurnak többször is bizonyosságot kéne szereznie arról, hogy a mágia önmagában nem gonosz,") arról eszembe jutott, hogy talán az első ilyesmi az 1.évadban volt, mikor Ealdorban voltak, és azt hitte, hogy Merlin barátja mentette meg mágiával az életét. :)
reméljük, ez még tovább fejlődik (jó irányba:)) ...bár szegény Arthur tényleg nincs könnyű helyzetben... de van rá még pár rész, hogy ténylegesen "megtérjen" :P:)

Sörözés Gawain-nal

Judy, 2011.01.13 23:44

Óriási, muszáj kitennem főoldalra :D :D :D
Gaius :D :D :D

hogyan tovább

Judy, 2011.01.13 23:34

Hűha, mennyi remek hozzászólást írtatok. Ovi, szuper volt olvasni az elképzeléseidet.
Amit Uther megőrüléséről írtál, az nekem is tetszik és nagyon is érdekes lenne látni az ellenségeskedést apa és fia között.
Valahogy Uther elvakult mágiagyűlöletét is bele kellene venni a képbe és Arthurnak többször is bizonyosságot kéne szereznie arról, hogy a mágia önmagában nem gonosz, sőt, jóra is lehet használni. Ez is tovább fokozhatná az ellentétet közöttük.
A sorozat szerintem is ott ér majd véget, ahogy írtad, Arthur-t megkoronázzák, Merlin a tanácsadója lesz, ilyen röpke idő alatt nem fér bele több és egyébként is a sorozat Merlin és Arthur ifjúkori éveinek a bemutatásáról szól, vagyis hogy lett bölcs varázsló Merlinből és hatalmas király Arthurból. Azt nem tudom, hogy a Gwen-Lancelot-Arthur szerelmi háromszög történetét mennyire szövik bele a sorozatba, valószínűleg mindig érzékeltetik majd a közöttük lévő viszonyt.
Olvastam egy sopiler-es hírt is, persze ha igaz, akkor spoiler, ha nem, akkor csak találgatás, amely szerint Anthony Head az ötödik évad közepéig szerepel majd, tehát akkor lesz a nagy váltás, onnantól lehet majd Arthur a király.
Ha marad ez a szuper nézettség végig, nem tartom kizártnak a folytatást, szuper lenne továbbmenni a legendában és egy új feldolgozást látni. A '98-as Merlint én is szeretem, a legteljesebb legenda-feldolgozás.

Have a beer with Gwaine

Camriana, 2011.01.11 11:53

Óriási ez a videó!! :D Dőltem a röhögéstől én is..:))

Have a Beer with Gwaine

Ovi, 2011.01.11 00:36

Annyira hülyeség, de halálra röhögtem magam ezen:
http://www.youtube.com/watch?v=ry2N7Wghm0M
Mire Gaiushoz értünk, már kész voltam. :)))

Ovi

Ovi, 2011.01.10 21:19

Félreértés ne essék, szerintem sem Merlin, sem Artúr nem fog meghalni a sorozat végén. Csak arra utaltam, hogy végső soron Artúr haláláig is elvihetnék a történetet, de szerintem nem így lesz. Camriana, amit írtál, ez a Mózes-szerű "én már nem lépek az ígéret földjére" sors is inkább akkor működne, ha Merlin ebben a verzióban is egy öreg mentor lenne, nem pedig egy kölyök. Szerintem nagy boldogság lesz a vége, semmi elhalálozás.

Remélem, hogy Gwennek minél több szerep jut majd a folytatásban. Most, hogy Morgana a túloldalon áll, viszont itt ez a sok lovag, szükség van az egyszem nőre Camelotban. Különben olyanok lesznek, mint egy focicsapat. :)))

A 98-as Merlint is nagyon szerettem. Természetesen egészen más, mint a BBC-sorozat. Nagy erénye, hogy egy teljes mitológiát felrajzolt abban a négy órában. Kerek egész volt a sztori, ami egy ilyen nagyívű és szerteágazó történet esetében nem kis teljesítmény. És abban a feldolgozásban is jók voltak a színészek.

Uther

Merry, 2011.01.10 12:32

Ovi elképzeléséről jutott eszembe! Szerintem majd mindenki látta az 1998-as Merlin filmet... Ott ugye Uther teljesen elborul elméjében és végez magával. Valami hasonlót koppintás ide vagy oda én el tudnék képzelni a mostani állapotából kiindulva és nem is venném rossz néven. Azt viszont igen ha akár Merlin akár Arthur halálával végződne a történet. Arthur mondjuk már néhányszor majdnem meghalt szóval ha most igazán sikerülne neki az nem lenne akkora újdonság. Viszont ha Merlin én benne lennék a milliókban ( Félreértés ne essék Arthurt is nagyon szeretem.) Én ott fejezném be hogy Arthur Albion ura Gwennnel az oldalán, Merlin meg nyugdíjba visszamegy Eladorba vagy felköltözik a Tóhoz. Olyan homályos befejezést szeretnék látni ami a néző fantáziájára bízza a folytatást. De a Gwen - Lancelot szál végig megmaradhatna. (Angel Coulby kiteljesedhetne színészileg ha a tépelődő Gwent megformálhatná.)

hogyan tovább

Camriana, 2011.01.10 11:55

"Mivel ez egy barátság története, simán előttem van a jelenet, amikor Merlin eltemeti a barátját, akit oly sok éven át szolgált, akivel együtt élték meg a dicső napokat"

Érdekes, nekem ez pont fordított felállásban futott át az agyamon. Én úgy képzelném el a sorozat fináléját (bár a szívem szakadna meg az biztos), hogy Arthur trónra lép, de Merlint elveszíti. Mivel ez a sorozat elsősorban Merlinről szól, szerintem szép lezárása lenne az ő életútjának ha úgy halna meg, hogy sikerül beteljesítenie a végzetét és trónra segíti Arthurt. Arthurnak pedig immáron egyedül, de erősen és Merlin tanításaira hagyatkozva kellene uralkodnia tovább.
Már csak azért is elképzelhetőnek tartok egy ilyesmi befejezést mert a mondakör némely változata szerint Merlin nem éri meg Arthur uralkodását, csak megtanítja mindarra amitől jó király válik majd belőle. Hogy Uther szavaival éljek, ő lenne Arthur őrangyala a királyságig vezető útján.

Ovi! Remek elképzeléseid vannak a sorozat folytatását illetően. Az Uther sorsát felvázoló ötleted is nagyon jó elgondolás. Tetszik. Kiváló problémaforrást jelentene ez az udvaron belül Merlinéknek.

hogyan tovább?

Ovi, 2011.01.09 22:34

aztán...

- Megjöttek a lovagok, és vélhetően maradnak is. Mind nagyon jó figura. Szerintem a készítők miattuk mondták, hogy a sorozat képe mostantól meg fog változni. A kalandok mostantól nem csak Artúrról és Merlinről szólnak. El tudom képzelni, hogy ha nem is kapnak teljesen önálló kalandot (a sorozat címe mégis csak Merlin), egy-egy epizódot írhatnak köréjük.
- Ez egybevágna azzal, hogy Gaius kevesebbet fog szerepelni a következő évadban (Richard Wilson nyilatkozta). Ezt most csak úgy tudom elképzelni, ha a hőseink kevesebb időt töltenek Camelotban, és sokat vannak úton, valamiféle küldetéssel.
- Gwen... Az az érzésem, hogy a király előtt továbbra is titkolni fogják, miközben mindenki más tudni fog Artúr és Gwen szerelméről. Ha sok lesz a küldetés, talán ő is kicsit háttérbe szorul. Hacsak nem kap újabb fejezetet a Lancelot-féle szerelmi háromszög. Nem lepne meg.
- Ott a kard a kőben. Azt valamikor ki kell húzni, bár nem feltétlenül a közeljövőben. Úgy lenne klasszikus, ha Artúr a kard kihúzásával bizonyítaná, hogy méltó a trónra. De miért kellene bizonyítania, amikor a történet szerint ő a trón örököse? Valamiféle káosznak kellene jönnie, ami Artúrt messzire űzi Camelottól, hogy legyen alkalma visszatérni. Valószínűleg mindez csak az utolsó évadban.
- Arra is mérget mernék venni, hogy Merlin titkára csak az utolsó évadban derül fény, annak is csak a vége felé. Ez a pillanat egyszeri és visszavonhatatlan, ha egyszer bekövetkezik, onnét kezdve a sorozat már nem lesz ugyanaz. Nem sürgetném, és szerintem az írók sem fogják. Ez vagy a végső finálé történéseinek egyike lesz, vagy közvetlenül előtte történik meg. Szerintem.

Egyelőre ennyi jutott eszembe. Kíváncsi vagyok, van-e valami, amit nagyon másképp láttok, vártok.
Én évek óta nem vártam ennyire film vagy sorozat folytatását. :)

hogyan tovább?

Ovi, 2011.01.09 22:28

Könnyebb közelíteni onnan, ahol most tart a történet:
- Morgana árulását mindenki tudja, ő most már nyíltan ellenség, kívülről mesterkedik majd Camelot ellen. Nagyjából Morgause szerepét veheti át.
- Kérdés, hogy Morgause meghalt-e. A finálét nézve azt gondoltam, igen. Sőt, kicsit sajnáltam, hogy a trónteremben Merlin nem állhatott elé felfedve magát... Megnéztem volna a döbbent arcát, mielőtt kimúlik. :) Azóta elbizonytalanodtam, és bár nem tudom elképzelni, mi lenne a további szerepe, azért a lehetőség megvan, hogy visszahozzák.
- Mordred teljesen kimaradt a 3. évadból (szerintem ez bölcs döntés volt, mert Morgana mesterkedésére koncentrálhattunk), közben biztos sokat nőtt, minden adott, hogy előkerüljön, és létrejöjjön az a bizonyos szövetség Morganával.
- Ugyanígy a lázadó Alvarrt sem láttuk egy éve, pedig amikor megszökött Camelot börtönéből, biztos voltam benne, hogy a folytatásban visszatérő ellenség lesz. Talán hamarosan előkerül ő is.
- Korábban írtam, hogy az első két rész alapján tetszett, hogy Uther mintha elindult volna a megőrülés útján. Aztán mégsem. A fináléban viszont ismét összeroppant, és a forgatókönyv nyitva hagyta a lehetőséget, hogy ezúttal tovább is vigyék ezt a vonalat. Szerintem érdemes lenne. Maradjon még a trónon, hiszen az ő fenyegető jelenléte nélkül Merlin élete hirtelen sokkal könnyebbé válna, ami nem tenne jót a történetnek, viszont jöjjön csak a téboly, legyen egyre kevésbé racionális, egyre inkább vállalhatatlan, sőt, azt sem bánnám, ha őrületében egy idő után a saját fia ellen fordulna... Uthertől nem szeretnék szerethető figuraként búcsúzni. Amikor kiszáll, a bűneire akarok emlékezni, hogy annál nagyobb legyen a kontraszt, amikor Artúr trónra lép.

(még folytatom...)

hogyan tovább?

Ovi, 2011.01.09 22:03

Na, akkor leírom, hogy én mire számítok a folytatásban.

Kétfelől lehet közelíteni a várható eseményeket. Először is, a végéről. Ha valóban 5 évadot terveztek, tehát elvileg még kettő várható, azt kellene tudni, hová akarnak eljutni a sorozat végére. Vajon az öt évad az Artúr-legenda mekkora ívét rajzolja meg: Artúr felemelkedését, vagy felemelkedését és bukását? Mivel ez egy barátság története, simán előttem van a jelenet, amikor Merlin eltemeti a barátját, akit oly sok éven át szolgált, akivel együtt élték meg a dicső napokat - Colin Morgan játékától pedig nézők millióinak hasad meg egyszerre a szíve. ;) Ami ellene szól: ehhez talán tényleg fiatalok a színészek, és a történet eddigi haladását tekintve, két évad kevésnek tűnik, hogy eljussunk idáig.
Ezért azt hiszem, az első változattal számolhatunk: a sorozat ott ér véget, hogy Artúr beteljesíti a végzetét, nagy királyként egyesíti Albiont, Merlin pedig nagy varázslóként állhat majd az oldalán. Happy end.
Valószínűnek tartom, hogy ha mégis el akarják mesélni a történet fennmaradó részét, akkor kis pihenő után csinálnak majd egy második sorozatot. Ami valószínűleg sokkal unalmasabb lenne, mint az első, és minden báj hiányozna belőle, ami ezt a sorozatot nagyszerűvé teszi, hiszen a szituáció egészen más.

Mindjárt jön az elmélkedésem második része...

Merlin titka

Midrin, 2011.01.09 18:55

Az lenne az igazi csavar, ha Arthur véletlenül rájönne a nagy titokra, de ezt titkolná Merlin, és mindenki más előtt. Szerintem halálra idegesítené magát, hogy az az idióta le ne buktassa magát. Érdekes jeleneteket eredményezne egy ilyen helyzet....

Merlin titka

Ovi, 2011.01.09 15:27

Végül is Artúr már elég rég óta ismeri Merlint ahhoz, hogy ne várjon tőle ekkora meglepetést, még akkor sem, ha valami gyanút kelthetne benne. Szóval ez az irracionális vakság valahol mégis csak racionális. :)

Merlin titka

Camriana, 2011.01.09 14:16

Ha Arthur kicsit többet gondolkodna, és komolyabban venné Merlint, valóban leeshetett volna már neki réges rég a tantusz. Ahogy Merry is írta, voltak olyan megnyilvánulásai Merlinnek ami gyanússá teheti de Arthur olyan szinten beskatulyázta már őt, hogy ezeket gyakorlatilag meg sem hallja. A 3x10-ben is Arthur a fejéhez vágja, hogy akkor sem tudna megtartani egy titkot, ha az élete múlna rajta, erre Merlin azt válaszolja, hogy "Meglepődnél!" Ez is simán gyanút kelthetne benne, de Arthur annyira nem veszi komolyan Merlin visszafogott felháborodásait, hogy ezen el sem gondolkodik.. Egy biztos, szerintem Arthur lesz az utolsó aki megtudja majd a titkot..:)

Ovi

Ovi, 2011.01.09 11:12

Ha én lennék Artúr, nekem legjobb eséllyel a Halászkirálynál esett volna le a tantusz, miután a híd őrzője elmondta, hogy a bátorsághoz még két dolog szükségeltetik, erő és mágia. Azt tudja, hogy ő a "bátorság", hiszen az őrző így szólította. Szóval amikor Gwain és Merlin csatlakozik hozzá, éppenséggel könnyen összerakhatná: Merlin mégsem lehet az "erő", tehát akkor ő a "mágia". De, persze, ehhez az kellene, hogy Artúr komolyan vegye a törpe minden szavát, ami nem igazán áll szándékában. ;)

Superman hasonlat

Merry, 2011.01.09 10:51

Szerintem vannak Merlinnek olyan elszólásai amiből valami derenghet(ne)Arthurnak pl: a 2.13 -ban mikor azt mondja "Tudod hányszor kellett már megmentenem azt a királyi hátsódat?" De szerintem Gwen vagy Gavine előbb jön rá.( Amit nem is bánnék aztán mondjuk Gavine elszólhatná magát kocsmázás után és Merlin stresszelhetne egy kicsit hogy komolyan veszik -e) Arthur annyira kétbalkezesként kezeli Merlint hogy nem nézné ki belőle milyen erővel bír.

interjú

Ovi, 2011.01.08 14:35

Szerintem inkább azt akarta mondani abban a válaszban, hogy ahogy Superman figurájához hozzátartozik, hogy senki nem ismeri a titkát (még a szerelme sem), úgy Merlin esetében is kár sürgetni, hogy fény derüljön a titokra.

interjú

Camriana, 2011.01.08 13:38

Remek kis interjú, de a Superman-es utaláson kicsit megijedtem. Ugye, nem azzal akarják lerendezni a dolgot, hogy kiderül, Arthur végig tudott Merlin titkáról? Jajj, csak ez ne legyen!!! Ennél azért több fantáziát!